MAS
Sunday, December 9, 2018
Petua Tegangkan Muka dan Menghilangkan Masalah Kulit Muka
Pupur Beras & Kunyit ( Mask Tradisional Turun Temurun)
Puas cari mask muka kat Watson, Guardian, Sophee untuk firm kan muka tapi tak jumpa yang sesuai dan menarik hati. Sekarang ni mostly mask muka cream je, lepas 30 minit basuh tak de feel langsung :) .
Seperti biasa mula lah menggogle , ah ha ! bawa teringat masker beras kunyit. Orang-orang zaman dahulu guna mask ni untuk merawat wajah, malahan pengantin melayu dan india pun guna mask ni untuk menaik kan seri wajah.
Ok, jom kita tengok cara-cara nak buat ...
Alat-alat yang diperlukan;
1. Mangkuk Kaca
2. Sudip
3. Blender
4. Balang Kaca
Bahan-bahan ;
1. Tepung beras
2. Kunyit hidup
3. Lemon
4. Air
Cara Membuatnya;
1. Masukkan 4 sudu tepung beras kedalam mangkuk kaca ( mangkuk biasa pun boleh tapi kalau mangkuk plastik nanti kunyit tu comotkan mangkuk :)
2. Blend 2 inchi kunyit hingga hancur macam tepung kemudian campurkan kedalam tepung beras, kalau tak de kunyit hidup pun tak pe boleh guna kunyit jenama Babas atau kunyit organik
3. Masukkan air lemon sehingga adunan menjadi pasta ( jangan terlalu cair )
4. Boleh tambah sedikit air jika air lemon tu tak cukup untuk mencairkan adunan
5. Gaulkan semuanya hingga rata dan diamkan adunan sebentar kemudian dah boleh sapu ke muka.
Cara Menggunakannya;
1. Basuh bersih wajah anda kemudian sapu Mask tersebut kemuka anda. Ratakan diseluruh wajah anda termasuk leher ( nanti muka tegang leher kendur pula hehe)
2. Biar sehingga 45 minit kemudian basuh dengan air biasa. Mask ni boleh guna lebih dari 45 minit,( lagi lama lagi elok) bawa tidur pun boleh tapi takut selimut bantal jadi kuning pula :)
3. Lebih tadi boleh simpan dalam balang kaca yang bertutup dan simpan dalam peti sejuk supaya tak cepat rosak.
4. Pakai lah Mask ini sekurang-kurangnya 2 kali seminggu dan kalau rajin setiap hari sebelum tidur lagi elok. Insyallah anda akan merasakkan perubahaan pada kulit anda.
5. Untuk kulit yang sensitif, anda mungkin akan merasa agak pedih sedikit.
6. Jika suka boleh campur olive oil tau serbuk kayu manis
7. Mask ini bukan saja untuk muka tetapi juga boleh digunakkan sebagai body scrub ( tapi kalau nak guna sebagai body scrub, sebaiknya jangan guna tepung sebab tak de feel kalau nak scrub :) Kena rajin sikit guna beras. Ambil setengah cawan beras, rendam semalaman kemudian blend dan buat macam kat atas tadi.
#petua #pupurberasdankunyit #homemademask
Tuesday, November 20, 2018
Resipi Ayam Untuk Orang Diet
Hmmm, ada sesiap diluar sana sedang berdiet macam ai hehe. Sebenarnya diet ni penting bukan sebab nak cantik tapi sihat ye, kalau dah sakit muka flawless macam telur dikupas pun tak sen tak guna.
Nak berdiet ni kena cara sihat, bukannya terus tak makan ye, kita kena tukar gaya hidup kita, tukar cara pemakanan dari tak sihat kepada yang sihat bukan dah dapat penyakit baru nak tukar gaya pemakanan...parahhh... time tu lah kalau boleh nak telan segala macam benda supaya sebab nak baik cepat ..no, no, please dont !
Siapa yang suka sangat makan ayam tu, jom tukar dari goreng2 dan berminyak kepada yang sihat iaitu "NO" minyak masak, kalau betul-betul perlu guna lah minyak olive yea !
RESIPI PERTAMA : SUP AYAM CHINESE STYLE
Bahan-bahan;
4 ketul daging Ayam - buang kulit dan lemak
1 biji Karot - Potong dadu
1/2 biji Brokoli - Potong kecil
2 biji Bawang Putih - Hiris halus
1 biji Bawang Merah - Hiris Halus
1/2 inchi halia - Ketuk
7-10 biji lada putih - tumbuk
Garam secukupnya
Bahan perasa secukupnya
(Ubah kuantiti bahan-bahan anda mengikut banyak ayam anda)
Cara Memasak;
1. Masukkan 2-3 cawan air kedalam periuk
2. Masukkan bawang putih, bawang merah, halia dan karot
3. Masukkan ayam dan rebus hingga ayam lembut
4. Apabila ayam telah lembut masukkan brokoli dan lada putih dan masak lagi sehingga brokoli lembut
5. Apabila brokoli telah lembut masukkan garam dan bahan perasa
6. ....dah siap dan boleh makan :)
RESIPI KEDUA : AYAM PANGGANG ALA NANDOS
Bahan-bahannya;
4 ketul ayam - buang kulit dan lemak
1/2 sudu rempah kari
1/2 sudu cili kering yang telah di blend
1/2 inchi halia - diketuk
Garam
Bahan perasa
Cara Memasaknya;
1. Perap ayam menggunakkan semua bahan-bahan tersebut sekurang-kurangnya 30 minit jika 1 jam pun lagi bagus supaya bahan perapan meresap.
2. Selepas 30 minit berlalu, panggan ayam selama 30 minit menggunakan kepanasa 180 darjah.
3. ....siap dan boleh makan .. opss!! tunggu sejuk :)
4. Jika suka, bakar bersama beberapa biji kentang, kulit tak payah kopek, basuh letak sedikit garam, tapi kentang tak payah sampai 30 minit nanti kering kontang pula, 15-20 minit dah masak.
RESIPI KETIGA : AYAM MASAK SINGGANG JOHOR STYLE
Bahan-bahannya;
2 ketul ayam - buang kulit dan lemak
1 inchi lengkuas - tumbuk kasar
1/2 inchi halia - tumbuk kasar
1/2 inchi kunyit hidup - tumbuk kasar
2 biji bawang putih - tumbuk kasar
1 biji bawang merah - tumbuk kasar
1 batang serai - dititik
2 keping asam keping (jika tak masam boleh tambah)
3 biji cili besar - potong 2
5 biji kacang bendi - jika suka
Garam
Bahan perasa
Cara Memasaknya;
1. Masukkan semua bahan kedalam periuk masukkan 2-3 cawan air dan renih hingga ayam lembut
2. Apabila telah lembut masukkan kacang bendi, cili , garam dan bahan perasa
3. ....siap dan boleh makan :)
4. Masakkan ini sesuai untuk orang berpantang tapi kalau berpantang kacang bendi dan cili jangan letak lah :)
RESIPI KEEMPAT : AYAM MASAK SUP BAMBANGAN SABAHAN STYLE
Bahan-bahannya;
4 ketul ayam - buang kulit dan lemak
2 biji bawang putih - tumbuk kasar
2 biji bawang merah - tumbuk kasar
1/2 inchi halia - tumbuk kasar
1 batang serai - dititik
1/4 buah bambangan muda
2 biji cili besar - jika suka pedas
3 biji cili kecil - jika suka pedas
1 tangkai daun selasih
Garam
Bahan perasa
Cara Memasaknya;
1. Masukkan semua bahan kecuali buah bambangan kedalam periuk
2. Masukkan 2-3 cawan air
3. Masak hingga ayam lembut kemudian masukkan buah bambangan, garam dan bahan perasa
4. Apabila telah masak masukkan daun selasih, gaul sebentar kemudian tutup api
5. ...dah siap dan boleh makan :)
6. Ikan juga sesuai untuk resipi ini. Ikan yang sesuai seperti ikan tongkol dan bawal.
RESIPI KELIMA : TOM YAP PUTIH
..... masa tak mengizinkan, dah 6.12 petang, sambung dilain masa ya.
1 biji Karot - Potong dadu
1/2 biji Brokoli - Potong kecil
2 biji Bawang Putih - Hiris halus
1 biji Bawang Merah - Hiris Halus
1/2 inchi halia - Ketuk
7-10 biji lada putih - tumbuk
Garam secukupnya
Bahan perasa secukupnya
(Ubah kuantiti bahan-bahan anda mengikut banyak ayam anda)
Cara Memasak;
1. Masukkan 2-3 cawan air kedalam periuk
2. Masukkan bawang putih, bawang merah, halia dan karot
3. Masukkan ayam dan rebus hingga ayam lembut
4. Apabila ayam telah lembut masukkan brokoli dan lada putih dan masak lagi sehingga brokoli lembut
5. Apabila brokoli telah lembut masukkan garam dan bahan perasa
6. ....dah siap dan boleh makan :)
RESIPI KEDUA : AYAM PANGGANG ALA NANDOS
Bahan-bahannya;
4 ketul ayam - buang kulit dan lemak
1/2 sudu rempah kari
1/2 sudu cili kering yang telah di blend
1/2 inchi halia - diketuk
Garam
Bahan perasa
Cara Memasaknya;
1. Perap ayam menggunakkan semua bahan-bahan tersebut sekurang-kurangnya 30 minit jika 1 jam pun lagi bagus supaya bahan perapan meresap.
2. Selepas 30 minit berlalu, panggan ayam selama 30 minit menggunakan kepanasa 180 darjah.
3. ....siap dan boleh makan .. opss!! tunggu sejuk :)
4. Jika suka, bakar bersama beberapa biji kentang, kulit tak payah kopek, basuh letak sedikit garam, tapi kentang tak payah sampai 30 minit nanti kering kontang pula, 15-20 minit dah masak.
RESIPI KETIGA : AYAM MASAK SINGGANG JOHOR STYLE
Bahan-bahannya;
2 ketul ayam - buang kulit dan lemak
1 inchi lengkuas - tumbuk kasar
1/2 inchi halia - tumbuk kasar
1/2 inchi kunyit hidup - tumbuk kasar
2 biji bawang putih - tumbuk kasar
1 biji bawang merah - tumbuk kasar
1 batang serai - dititik
2 keping asam keping (jika tak masam boleh tambah)
3 biji cili besar - potong 2
5 biji kacang bendi - jika suka
Garam
Bahan perasa
Cara Memasaknya;
1. Masukkan semua bahan kedalam periuk masukkan 2-3 cawan air dan renih hingga ayam lembut
2. Apabila telah lembut masukkan kacang bendi, cili , garam dan bahan perasa
3. ....siap dan boleh makan :)
4. Masakkan ini sesuai untuk orang berpantang tapi kalau berpantang kacang bendi dan cili jangan letak lah :)
RESIPI KEEMPAT : AYAM MASAK SUP BAMBANGAN SABAHAN STYLE
Bahan-bahannya;
4 ketul ayam - buang kulit dan lemak
2 biji bawang putih - tumbuk kasar
2 biji bawang merah - tumbuk kasar
1/2 inchi halia - tumbuk kasar
1 batang serai - dititik
1/4 buah bambangan muda
2 biji cili besar - jika suka pedas
3 biji cili kecil - jika suka pedas
1 tangkai daun selasih
Garam
Bahan perasa
Cara Memasaknya;
1. Masukkan semua bahan kecuali buah bambangan kedalam periuk
2. Masukkan 2-3 cawan air
3. Masak hingga ayam lembut kemudian masukkan buah bambangan, garam dan bahan perasa
4. Apabila telah masak masukkan daun selasih, gaul sebentar kemudian tutup api
5. ...dah siap dan boleh makan :)
6. Ikan juga sesuai untuk resipi ini. Ikan yang sesuai seperti ikan tongkol dan bawal.
RESIPI KELIMA : TOM YAP PUTIH
..... masa tak mengizinkan, dah 6.12 petang, sambung dilain masa ya.
Sunday, October 28, 2018
Terapi Eczema
Tercari-cari ubat gatal Eczema? Dah cuba macam-macam tapi tak berkesan? Kulit semakin kering dan gatal? Pernah dengar Aveeno? Aveeno melegakan kulit kering dan gatal akibat Eczema ...
AVEENO ECZEMA THERAPY ITCH RELIEF BALM
Melegakan kulit kering dan gatal akibat Eczem. Mudah diserap oleh kulit dan tiada kesan melekit pada kulit. Bebas Steriod, Hyperallergic dan Tiada Pewangi.
AVEENO ECZEMA THERAPY MOISTURIZING CREAM
Melegakan kulit kering dan gatal akibat Eczema. Mudah diserap oleh kulit dan tiada kesan melekit pada kulit. Bebas Steriod dan Tida Pewangi
Anda nak beli ???
Boleh beli dari saya - sila whatsapp 013-7272749 (sorry whatsapp dulu ye, ini untuk mengelakkan panggilan yang tidak berkualiti) atau beli dari kedai online saya dishopee - nama kedai "ciktina1109".
Tuesday, October 2, 2018
Kuih Labu Kukus
Bahan-bahannya;
1/2 biji labu kuning
4 cawan tepung
2 cawan air
1 cawan gula perang
1 sudu teh minyak olive oil
1 sudu teh chia seed (jika suka)
Secubit garam
Cara Membuatnya;
1. Rebus labu hingga lembut atau blend labu kuning menggunakan chopper
2. Masukkan semua bahan dan gaul hingga sebati, jika adunan terlalu keras tambahkan air hingga agak cair (jangan terlalu cair)
3. Masukkan adunan kedalam loyang dan masukkan kedalam pengukus yang telah dipanaskan
4. Kukus selama 30 minit atau hingga masak
Selamat Mencuba!
1/2 biji labu kuning
4 cawan tepung
2 cawan air
1 cawan gula perang
1 sudu teh minyak olive oil
1 sudu teh chia seed (jika suka)
Secubit garam
Cara Membuatnya;
1. Rebus labu hingga lembut atau blend labu kuning menggunakan chopper
2. Masukkan semua bahan dan gaul hingga sebati, jika adunan terlalu keras tambahkan air hingga agak cair (jangan terlalu cair)
3. Masukkan adunan kedalam loyang dan masukkan kedalam pengukus yang telah dipanaskan
4. Kukus selama 30 minit atau hingga masak
Selamat Mencuba!
Tuesday, September 25, 2018
Resipi Sauerkraut ( Jeruk Kubis)
Bahan-bahannya;
1 biji kubis besar
1 biji Karot
3 sudu besar garam himalaya
Balang bertutup
1 sudu cili kisar jika suka pedas
Cara Membuatnya;
1. Kubis dibelah empat, buang bahagian tengah kemudian hiris halus
2. Karot hiris halus
3. Masukkan kubis dan karot yang telah dihiris halus kedalam basin kemudian basuh, titiskan air hingga kering
4. Masukkan garam kemudian ramas semuanya hingga kelihatan kecut (guna sarung tangan plastik lebih mudah dan bersih)
5. Sebelum memasukkan kedalam balang, keluarkan air dan gaulkan cili kisar
6. Masukkan kedalam balang kemudian setiap hari kacau2 dengan sudu
7. Boleh dimakan selepas 3 hingga 7 hari. Kubis akan jadi masam dan lembut
Nota :- Jeruk boleh tahan hingga sebulan, simpan dalam peti sejuk. Boleh guna cara ini untuk jeruk buah jika suka.
Hasil dari fermentasi ini, pribiotic akan terhasil yang mana amat baik untuk tubuh kita ( Sila google khasiatnya dengan lebih lanjut).
Gambar boleh tengok Instagram saya, Jom follow saya ...
Selamat Mencuba!
1 biji kubis besar
1 biji Karot
3 sudu besar garam himalaya
Balang bertutup
1 sudu cili kisar jika suka pedas
Cara Membuatnya;
1. Kubis dibelah empat, buang bahagian tengah kemudian hiris halus
2. Karot hiris halus
3. Masukkan kubis dan karot yang telah dihiris halus kedalam basin kemudian basuh, titiskan air hingga kering
4. Masukkan garam kemudian ramas semuanya hingga kelihatan kecut (guna sarung tangan plastik lebih mudah dan bersih)
5. Sebelum memasukkan kedalam balang, keluarkan air dan gaulkan cili kisar
6. Masukkan kedalam balang kemudian setiap hari kacau2 dengan sudu
7. Boleh dimakan selepas 3 hingga 7 hari. Kubis akan jadi masam dan lembut
Nota :- Jeruk boleh tahan hingga sebulan, simpan dalam peti sejuk. Boleh guna cara ini untuk jeruk buah jika suka.
Hasil dari fermentasi ini, pribiotic akan terhasil yang mana amat baik untuk tubuh kita ( Sila google khasiatnya dengan lebih lanjut).
Gambar boleh tengok Instagram saya, Jom follow saya ...
Selamat Mencuba!
Monday, September 24, 2018
Resipi Overnight Rolled Oat In a Jar
Bahan-bahannya ;
3 sudu besar Rolled Oat
1/2 cawan Susu Kambing
1 sudu kecil Chia Seed
1 sudu kecil Kismis
2 biji Prune
1/2 biji Pisang
2-3 sudu besar Greek Yougurt
Balang Kaca Size sederhana
Cara Membuatnya ;
1. Campurkan semua bahan kemudian masukkan kedalam balang kaca yang bertutup.
2. Masukkan susu kambing dan tinggalkan ruang lebih kurang 1 inchi supaya tidak melimpah.
3. Masukkan kedalam peti sejuk
4. Boleh dimakan sekurang-kurang selepas 4 jam atau keesokkan harinya.
Gambar dah upload kat Instagram, jom follow saya.
3 sudu besar Rolled Oat
1/2 cawan Susu Kambing
1 sudu kecil Chia Seed
1 sudu kecil Kismis
2 biji Prune
1/2 biji Pisang
2-3 sudu besar Greek Yougurt
Balang Kaca Size sederhana
Cara Membuatnya ;
1. Campurkan semua bahan kemudian masukkan kedalam balang kaca yang bertutup.
2. Masukkan susu kambing dan tinggalkan ruang lebih kurang 1 inchi supaya tidak melimpah.
3. Masukkan kedalam peti sejuk
4. Boleh dimakan sekurang-kurang selepas 4 jam atau keesokkan harinya.
Gambar dah upload kat Instagram, jom follow saya.
Sunday, September 23, 2018
Resipi Sup Peria
Bahan-bahannya;
1/2 biji peria
1 batang sayur sawi
1 biji karot
1 inchi halia
2 biji bawang merah
2 sudu besar Minyak Olive untuk menumis
2 cawan air untuk Sup
Garam bukit
Serbuk perasa
Cara Membuatnya;
1. Peria dibuang bijinya dan dihiris halus
2. Sawi potong, Karot hiris halus
3. Halia dan bawang hiris halus
4. Tumis halia dan bawang apabila telah naik bau, ,masukkan air
5. Apabila air telah mendidih masukkan karot, apabila telah lembut masukkkan peria dan sawi
6. Masukkan garam dan serbuk perasa. Siap
Nutrisi Peria;
2 kali ganda kandungan betacaraotin dalam Brokoli
2 kali ganda kandungan kalsium dalam Bayam
2 kali ganda kandungan pottasium dalam Pisang
Pendek kata dengan memakan sayur peria ni je kita dah dapat nutrition yang cukup. Hebat kan! So , jom rajin kan diri makan Peria hehe.
Selamat Mencuba! Nak tengok gambar , tengok kat Insta, lupa nak save. Please follow me on Insta.
1/2 biji peria
1 batang sayur sawi
1 biji karot
1 inchi halia
2 biji bawang merah
2 sudu besar Minyak Olive untuk menumis
2 cawan air untuk Sup
Garam bukit
Serbuk perasa
Cara Membuatnya;
1. Peria dibuang bijinya dan dihiris halus
2. Sawi potong, Karot hiris halus
3. Halia dan bawang hiris halus
4. Tumis halia dan bawang apabila telah naik bau, ,masukkan air
5. Apabila air telah mendidih masukkan karot, apabila telah lembut masukkkan peria dan sawi
6. Masukkan garam dan serbuk perasa. Siap
Nutrisi Peria;
2 kali ganda kandungan betacaraotin dalam Brokoli
2 kali ganda kandungan kalsium dalam Bayam
2 kali ganda kandungan pottasium dalam Pisang
Pendek kata dengan memakan sayur peria ni je kita dah dapat nutrition yang cukup. Hebat kan! So , jom rajin kan diri makan Peria hehe.
Selamat Mencuba! Nak tengok gambar , tengok kat Insta, lupa nak save. Please follow me on Insta.
Resipi Kek Labu Tanpa Gluten
Bahan-bahannya;
Labu 1/2 biji saiz sederhana
4 cawan tepung tanpa gluten
1/2 cawan gula perang
1 sudu besar gula putih
1 sudu kecil chia seed
1 sudu besar kismis
Secubit garam himalaya
1 sudu besar minyak Olive
Air Masak
Cara Membuatnya ;
1. Rebus labu hingga masak, kemudian lencek hingga hancur
2. Masukkan tepung, gula perang, gula putih, garam dan masukkan air sedikit demi sedikit hingga agak cair (jangan terlalu cair nanti nak kukus tak keras nanti kalau terlalu banyak air), masukkan minyak olive dan chia seed kemudian gaul hingga sebati
3. Taburkan kismis diatas
4. Kukus selama 40 minit atau sehingga masak
5. Jika nak tahan lama bakar selama 10 minit
Nota :- Resipi ini sesuai untuk yang allergi kepada gluten atau yang nak berdiet kerana tidak berminyak dan manis.
Selamat Mencuba! Follow saya di Instagram.
Labu 1/2 biji saiz sederhana
4 cawan tepung tanpa gluten
1/2 cawan gula perang
1 sudu besar gula putih
1 sudu kecil chia seed
1 sudu besar kismis
Secubit garam himalaya
1 sudu besar minyak Olive
Air Masak
Cara Membuatnya ;
1. Rebus labu hingga masak, kemudian lencek hingga hancur
2. Masukkan tepung, gula perang, gula putih, garam dan masukkan air sedikit demi sedikit hingga agak cair (jangan terlalu cair nanti nak kukus tak keras nanti kalau terlalu banyak air), masukkan minyak olive dan chia seed kemudian gaul hingga sebati
3. Taburkan kismis diatas
4. Kukus selama 40 minit atau sehingga masak
5. Jika nak tahan lama bakar selama 10 minit
Nota :- Resipi ini sesuai untuk yang allergi kepada gluten atau yang nak berdiet kerana tidak berminyak dan manis.
Selamat Mencuba! Follow saya di Instagram.
Thursday, September 13, 2018
Resipi Apam Beras Tanpa Gluten
Bahan-bahannya;
2 cawan Tepung iaitu;
70% Tepung Beras
20% Tepung Ubi
10% Tepung Jagung
atau ...
2 cawan Tepung Tiada Gluten
2 cawan Nasi
3 cawan Air
1/2 cawan Gula
Sedikit serbuk penaik
Pewarna jika suka
Cara Membuatnya;
Blend semua bahan dan masukan kedalam acuan kemudian diamkan sekurang-kurangnya selama 1 jam , simpan lagi lama lagi elok supaya adunan kembang.
Setelah adunan kembang masukan kedalam acuan kemudian kukus selama 20-30 minit, pastikan air untuk mengukus telah mendidih terlebih dahulu sebelum memasukkan adunan untuk dikukus.
Apabila telah masak, keluarkan dari acuan dan hidang bersama kelapa jika suka.
Nota :- Resipi ini sesuai untuk yang allergi kepada gluten atau yang nak berdiet kerana tidak berminyak dan manis
Selamat Mencuba!
2 cawan Tepung iaitu;
70% Tepung Beras
20% Tepung Ubi
10% Tepung Jagung
atau ...
2 cawan Tepung Tiada Gluten
2 cawan Nasi
3 cawan Air
1/2 cawan Gula
Sedikit serbuk penaik
Pewarna jika suka
Cara Membuatnya;
Blend semua bahan dan masukan kedalam acuan kemudian diamkan sekurang-kurangnya selama 1 jam , simpan lagi lama lagi elok supaya adunan kembang.
Setelah adunan kembang masukan kedalam acuan kemudian kukus selama 20-30 minit, pastikan air untuk mengukus telah mendidih terlebih dahulu sebelum memasukkan adunan untuk dikukus.
Apabila telah masak, keluarkan dari acuan dan hidang bersama kelapa jika suka.
Nota :- Resipi ini sesuai untuk yang allergi kepada gluten atau yang nak berdiet kerana tidak berminyak dan manis
Selamat Mencuba!
Resipi Kek Karot Tanpa Gluten & Telur
Bahan-bahannya;
2 cawan Tepung iaitu;
70% Tepung Beras
20% Tepung Ubi
10% Tepung Jagung
atau
2 cawan Tepung Bebas Gluten
1 cawan Air
11/4 Minyak Olive
1/2 cawan gula perang
1 sudud besar gula putih
2 cawan Carrot - diparut
1 sudu besar baking soda
Sedikit Kulit Limau Orange - diparut
Cara Membuatnya;
2 cawan Tepung iaitu;
70% Tepung Beras
20% Tepung Ubi
10% Tepung Jagung
atau
2 cawan Tepung Bebas Gluten
1 cawan Air
11/4 Minyak Olive
1/2 cawan gula perang
1 sudud besar gula putih
2 cawan Carrot - diparut
1 sudu besar baking soda
Sedikit Kulit Limau Orange - diparut
Cara Membuatnya;
Blend tepung, air, olive oil dan gula bersama , apabila telah sebati campurkan carrot dan kulit limau yang telah diparut.
Masukan kedalam loyang yag telah disapu sedikit minyak supaya tak melekat dan bakar dengan suhu 175 darjah selama 1 jam ( adjust ikut kemampuan Oven anda).
Selepas sejam, cake telah masak tetapi lapisan bawah akan lembik sedikit kerana telur tidak digunakan tapi jangan risau sebab apabila adunan telah sejuk dia akan keras dan boleh dipotong.
Hidangan ini sesuai untuk mereka yang menghidapi penyakit celiac kerana bebas gluten dan bebas telur.
Saturday, August 18, 2018
DSV Crypto Club
Mari, Mari kita Join DSV Crypto Club !!!
VISI - Untuk diiktiraf sebagai komuniti yang dipercayai dan menepati keperluan semasa dan mengikut arus terkini teknologi crypto.
MISI - Memberi perkhidmatan dan menyediakan prasarana berteknologi kripto kepada ahli DSV crypto club di seluruh dunia .
🔥 DIGITAL PROJECT
1. www.dsvcryptoclub.com (networking plan pertama berkonsep Duplex D90 (duplikasi unit 90 days)
2. Develope Coin (Lavida Coin)
3. DSV Exchange
- KAD Visa / Master
- ATM Coin
4. Lavida Mining Phone
🔥 FIZIKAL PROJECT
1. Property Development
- Masjid ( 4 yg terbesar di dunia kos RM250juta)
- Pusat Tahfiz utama
- Tahfiz
- Khidmat food court percuma
- Pusat Rekreasi
- Food Channel (Fast Food)
- DSV Convention Center
- Service Catering
- Lavida Land & Wet Park
- Lavida Hotel & apartment + shooping mall
- Lavida Mall
- Lavida Gold & Diamond
- Merchant
2. Franchaise “Cik B FC”
3. OWN TV CHANNELs
Kelebihan menjadi ahli DSV CRYPTO CLUB :
1)Dapat coin percuma
2) Kita akan mendapat pendapatan pasif selepas setahun.
2) Apabila kita berkongsi dengan kenalan kita, kita akan mendapat pendapatan tambahan.
Selepas contract tamat, pembaharuan adalah secara automatik dan pengiraan pendapatan adalah seperti berikut;
Utk jd ahli DSV CRYPTO CLUB @ beli LAVIDA COIN 💕
👉Langkah 1: Daftar di https://dsvcryptoclub.com/regisref.aspx?uid=ciktina
👉Langkah 2: Beri detail di bawah.
Nama Penuh:
No. Ic (Malaysia sahaja) :
Email (dlm gmail) :
No hp :
Pakej:
👉Langkah 3 : Buat bayaran mengikut pakej pilihan Anda ke akaun:
NJ SEVEN I ENTERPRISE CIMB : 8602274512
Hantar bukti bayaran pd saya lepas buat bayaran💕 Whatsapp : 013-7272749 dan juga jika anda sebarang pertanyaan.
Berminat dengan Lavida Coin, sila baca blog saya dibawah.
Subscribe to:
Posts (Atom)
Resipi Kuih Penjaram Sabah
Kuih Penjaram ? macam pernah nampak kat mana-mana kan? Muka sama tapi rasa tak sama dik oii , ada yang keras kalau buat baling ayam, ayam pu...
-
Bahan-bahannya; 2 cawan Tepung iaitu; 70% Tepung Beras 20% Tepung Ubi 10% Tepung Jagung atau ... 2 cawan Tepung Tiada Gluten 2 caw...
-
Pada entry ini saya ingin berkongsi Roti Canai Segera dan sedap di pasaran. Boleh didapati dikedai-kedai biasa, Giant dan Aeon Jusco. Sa...