Bahan-bahannya;
1 biji kubis besar
1 biji Karot
3 sudu besar garam himalaya
Balang bertutup
1 sudu cili kisar jika suka pedas
Cara Membuatnya;
1. Kubis dibelah empat, buang bahagian tengah kemudian hiris halus
2. Karot hiris halus
3. Masukkan kubis dan karot yang telah dihiris halus kedalam basin kemudian basuh, titiskan air hingga kering
4. Masukkan garam kemudian ramas semuanya hingga kelihatan kecut (guna sarung tangan plastik lebih mudah dan bersih)
5. Sebelum memasukkan kedalam balang, keluarkan air dan gaulkan cili kisar
6. Masukkan kedalam balang kemudian setiap hari kacau2 dengan sudu
7. Boleh dimakan selepas 3 hingga 7 hari. Kubis akan jadi masam dan lembut
Nota :- Jeruk boleh tahan hingga sebulan, simpan dalam peti sejuk. Boleh guna cara ini untuk jeruk buah jika suka.
Hasil dari fermentasi ini, pribiotic akan terhasil yang mana amat baik untuk tubuh kita ( Sila google khasiatnya dengan lebih lanjut).
Gambar boleh tengok Instagram saya, Jom follow saya ...
Selamat Mencuba!
MAS
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Resipi Kuih Penjaram Sabah
Kuih Penjaram ? macam pernah nampak kat mana-mana kan? Muka sama tapi rasa tak sama dik oii , ada yang keras kalau buat baling ayam, ayam pu...
-
Bahan-bahannya; 2 cawan Tepung iaitu; 70% Tepung Beras 20% Tepung Ubi 10% Tepung Jagung atau ... 2 cawan Tepung Tiada Gluten 2 caw...
-
Pada entry ini saya ingin berkongsi Roti Canai Segera dan sedap di pasaran. Boleh didapati dikedai-kedai biasa, Giant dan Aeon Jusco. Sa...
No comments:
Post a Comment