MAS

Petua Supaya Ikan, Daging dan Ayam Segar dan Tahan Lama

Bahan yang diperlukan :
  1. Plastik yang mempunyai sealer atau Plastik biasa pun boleh asalkan boleh digunakan atau
  2. Tupperware ( gunakan yang bersaiz empat segi supaya boleh menjimatkan ruang storage.
Cara-caranya :

Bahagikan Ikan, Daging atau Ayam yang anda beli mengikut kuantiti yang anda biasa masak. Contohnya sekiranya jika anda membeli 10 ekor ikan Kembung dan kebiasaannya anda hanya memasak 2 ekor ikan pada sesuatu masa maka pek kan supaya menjadi 5 pack iaitu 2 ekor ikan setiap pack.

Begitu juga jika anda membeli ayam atau daging, bahagikan kepada beberapa bahagian mengikut kuantiti kegunaan anda kemudian simpan semua bekas tersebut kedalam Peti Beku dan sekiranya anda hendak masak, keluarkan jumlah Pack yang diperlukan.

Dengan cara ini bahagian yang tidak digunakan akan terjaga kesegarannya dan boleh disimpan tahan lama.

Jika sekiranya artikel ini menarik dan memberi manafaat, sila kongsikan dengan rakan anda dengan memilih butang kongsi dibawah artikel ini.

No comments:

Post a Comment

Resipi Kuih Penjaram Sabah

Kuih Penjaram ? macam pernah nampak kat mana-mana kan? Muka sama tapi rasa tak sama dik oii , ada yang keras kalau buat baling ayam, ayam pu...