- 2 Cawan tepung naik sendiri
- 2 Cawan gula halus/castor
- 4 biji telur
- 1 1/2 cawan minyak conola/sunflower/sayur ( saya guna olive oil aje)
- Sedikit garam
- 4 cawan carrot Parut
- 1 biji kulit buah oren
- 1 Sudu Kacang Walnut yang telah hancur
CARA-CARA :
- Siapkan bekas bakar, griskan dengan butter (saya sapu olive oil aje) dan alaskan kertas kek
- Pukul gula dengan minyak hingga kembang
- Perlahan-lahan masukkan tepung yang telah dicampurkan dengan garam dan pukul lagi
- Masukan lebihan tepung berselang-selang dengan telor hingga habis
- Masukan parutan carrot dan kacang , kacau dengan sudip
- Siap untul dibakar dalam api 180 darjah celsius 45-50 minit
BAHAN-BAHAN CREAM CHEESE:
- 250 Gram Cheese
- 30 Gram Butter
- 1 sudu besar perahan lemon, limau biasa atau sunquick pun boleh
- 1 sudu besar esen vanilla
- 1 sudu besar susu segar
- 100gm gula ising
Pukul hingga kembang cream cheese dan butter. Masukan gula dan semua bahan lain. Siap untuk disapu atas kek yang sudah sejuk.
No comments:
Post a Comment