MAS

Apam Beras Bebas Gluten

Bahan-bahannya;

2 cawan Tepung iaitu;
70% Tepung Beras
20% Tepung Ubi
10% Tepung Jagung

atau ...

2 cawan Tepung Tiada Gluten
2 cawan Nasi
3 cawan Air
1/3 cawan Gula
1 sudu besar baking soda
Pewarna jika suka

Cara Membuatnya;

Blend semua bahan dan masukan kedalam acuan kemudian diamkan sekurang-kurangnya selama 1 jam , simpan lagi lama lagi elok supaya adunan kembang.

Setelah adunan kembang masukan kedalam acuan kemudian kukus selama 20-30 minit, pastikan air untuk mengukus telah mendidih terlebih dahulu sebelum memasukkan adunan untuk dikukus.

Apabila telah masak, keluarkan dari acuan dan hidang bersama kelapa jika suka.

No comments:

Post a Comment

Resipi Kuih Penjaram Sabah

Kuih Penjaram ? macam pernah nampak kat mana-mana kan? Muka sama tapi rasa tak sama dik oii , ada yang keras kalau buat baling ayam, ayam pu...