- 1 Tin Sardin saiz besar ( apa2 jenama pun boleh, saya guna TLC kerana tidak terlalu mahal)
- 2 biji Tomato, potong empat
- Sedikit Kicap Pekat
- 2 Ulas Bawang Merah, hiri
- 2 Ulas Bawang Putih, hiris
- 1 Biji Bawang besar, potong bulat
- 1/2 Inci Halia, hiris
- 1 biji Cili Besar, potong dua
- Minyak Masak ( saya guna Olive Oil)
- Sedikit Air Masak ( Air mentah juga boleh tapi pastikan anda memasaknya hingga mendidih )
Cara Memasak :-
- Panaskan kuali dan tuangkan sedikit minyak Olive oil
- Tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia bersama
- Masukan Sardin, Tomato dan Cili Besar
- Masukan Sedikit Air agar nampak agak berkuah ( banyak kuah ikut suka)
- Masukan sedikit Kicap hingga kuah agak kehitaman dan pekat
- Bila kuah agak memekat padamkan api dan siap untuk dihidangkan
No comments:
Post a Comment