- 3 Cawan Tepung Gandum
- 1/2 Biji Buttercup
- Secubit Garam Halus
- Air Secukupnya
BAHAN-BAHAN INTI :
- 3 Biji Apple Merah
- 3 Sudu Gula Perang ( gula putih pun boleh tapi gula perang lagi healty)
- 1 Sudu Teh serbuk kayu manis (kalau suka boleh letak lebih)
- 1 Sudu Buttercup ( saya tukar Olive Oil)
CARA-CARA MEMASAK:
- MASUKAN TEPUNG GANDUM, GRAM DAN BUTTERCUP KEDALAM BEKAS
- RAMAS TEPUNG SEHINGGA MENJADI LEBIH KURANG SEPERTI BREAD CRUMBS
- MASUKKAN AIR SEDIKIT DEMI SEDIKIT DAN ULI HINGGA MENJADI DOH
- PASTUKAN DOH TIDAK MELEKAT DITANGAN, BULAT-BULATKAN DAN KETEPIKAN
- APPLE MERAH DIBERSIHKAN, BUANG KULIT DAN POTONG DADU
- PANASKAN KUALI, MASUKAN BUTTERCUP, APPLE DAN GULA
- KACAU SEBATI SEHINGGA APPLE MENJADI LEMBUT DAN KUAH PEKAT
- LEPERKAN DOH BULAT TADI MENGGUNAKAN KAYU PENGELEK DAN POTONG MENJADI EMPAT SEGI
- LETAKKAN INTI APPLE, LIPAT DOH DAN TEKAN DISETIAP SISI
- AMBIL GARPU DAN TEKAN LAGI SETIAP SISI
- GORENG HINGGA GARING
SAYA GORENG DALAM DEEP FRYER RASA DIA LAGI SEDAP, LEPAS MASUKAN KEDALAM DEEP FRYER TUTUP SEKEJAP LEPAS TU BUKA DAN BALIK-BALIKAN HINGGA GARING
No comments:
Post a Comment