Bahan-bahannya;
Labu 1/2 biji saiz sederhana
4 cawan tepung tanpa gluten
1/2 cawan gula perang
1 sudu besar gula putih
1 sudu kecil chia seed
1 sudu besar kismis
Secubit garam himalaya
1 sudu besar minyak Olive
Air Masak
Cara Membuatnya ;
1. Rebus labu hingga masak, kemudian lencek hingga hancur
2. Masukkan tepung, gula perang, gula putih, garam dan masukkan air sedikit demi sedikit hingga agak cair (jangan terlalu cair nanti nak kukus tak keras nanti kalau terlalu banyak air), masukkan minyak olive dan chia seed kemudian gaul hingga sebati
3. Taburkan kismis diatas
4. Kukus selama 40 minit atau sehingga masak
5. Jika nak tahan lama bakar selama 10 minit
Nota :- Resipi ini sesuai untuk yang allergi kepada gluten atau yang nak berdiet kerana tidak berminyak dan manis.
Selamat Mencuba! Follow saya di Instagram.
MAS
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Resipi Kuih Penjaram Sabah
Kuih Penjaram ? macam pernah nampak kat mana-mana kan? Muka sama tapi rasa tak sama dik oii , ada yang keras kalau buat baling ayam, ayam pu...
-
Bahan-bahannya; 2 cawan Tepung iaitu; 70% Tepung Beras 20% Tepung Ubi 10% Tepung Jagung atau ... 2 cawan Tepung Tiada Gluten 2 caw...
-
Pada entry ini saya ingin berkongsi Roti Canai Segera dan sedap di pasaran. Boleh didapati dikedai-kedai biasa, Giant dan Aeon Jusco. Sa...
No comments:
Post a Comment